Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa USDA unijna produkcja drobiu wzrośnie zarówno w 2012, jak i 2013 roku.
Przyczyną wzrostu produkcji drobiu, uważanego za najmniej dotknięty globalnym kryzysem gospodarczym, w krajach Wspólnoty jest zwiększenie spożycia wewnętrznego oraz eksport tego gatunku mięsa.
Produkcja mięsa brojlerów na terenie Unii Europejskiej, wg szacunków, będzie wyższa w 2012 roku o około 2% w porównaniu z rokiem ubiegłym i osiągnie poziom 9,48 mln ton.
Dalszy wzrost produkcji miesa drobiowego (o około 1%) jest także przewidywany w 2013 roku, w którym ma ona wynieść 9,58 mln ton. Sytuacja ta ma dotyczyć prawie wszystkich państw członkowskich poza Francją, gdzie w przyszłym roku spodziewane jest 2-3% obniżenie produkcji.
Poniżej zaprezentowano bilans mięsa kurcząt i indyków w Unii Europejskiej na przestrzeni 2011, 2012 i 2013 roku.
Produkcja
-
mięso kurcząt
-
2011 – 9,30 tys. ton
-
2012 – 9,48 tys. ton – wzrost o 1,9%
-
2013 – 9,58 tys. ton – wzrost o 1,1%
-
mięso indyków
-
2011 – 1,95 tys. ton
-
2012 – 2,02 tys. ton – wzrost o 3,6%
-
2013 – 2,03 tys. ton – wzrost o 0,5%
-
razem
-
2011 – 11,25 tys. ton
-
2012 – 11,50 tys. ton – wzrost o 2,2%
-
2013 – 11,61 tys. ton – wzrost o 1,0%
Spożycie
-
mięso kurcząt
-
2011 – 8,99 tys. ton
-
2012 – 9,14 tys. ton – wzrost o 1,7%
-
2013 – 9,21 tys. ton – wzrost o 0,8%
2. mięso indyków
-
2011 – 1,89 tys. ton
-
2012 – 1,95 tys. ton – wzrost o 3,5%
-
2013 – 1,96 tys. ton – wzrost o 0,5%
3. razem
-
2011 – 10,88 tys. ton
-
2012 – 11,09 tys. ton – wzrost o 2,0%
-
2013 – 11,17 tys. ton – wzrost o 0,7%
Eksport
1. mięso kurcząt
-
2011 – 1,04 tys. ton
-
2012 – 1,08 tys. ton – wzrost o 4,3%
-
2013 – 1,12 tys. ton – wzrost o 3,7%
2. mięso indyków
-
2011 – 0,15 tys. ton
-
2012 – 0,15 tys. ton – 0%
2013 – 0,15 tys. ton – wzrost o 0%
3. razem
-
2011 – 1,18 tys. ton
-
2012 – 1,23 tys. ton – wzrost o 4,1%
2013 – 1,27 tys. ton – wzrost o 3,3%
Import
1. mięso kurcząt
-
2011 – 0,72 tys. ton
-
2012 – 0,74 tys. ton – wzrost o 2,5%
-
2013 – 0,75 tys. ton – wzrost o 1,4%
2. mięso indyków
-
2011 – 0,08 tys. ton
-
2012 – 0,08 tys. ton – 0%
-
2013 – 0,08 tys. ton – 0%
3. razem
-
2011 – 0,80 tys. ton
-
2012 – 0,82 tys. ton – wzrost o 2,1%
-
2013 – 0,83 tys. ton – wzrost o 1,1%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl