| Autor: redakcja1

Produkcja żywca i skup mięsa drobiowego w Polsce

W Polsce w produkcji żywca drobiowego utrzymuje się tendencja wzrostowa. Według szacunku IERiGŻ-PIB w 2012 r. w kraju wyprodukowano 2,26 mln ton żywca drobiowego, czyli o 11% więcej niż w roku 2011 – podaje ARR.

Produkcja żywca i skup mięsa drobiowego w Polsce
W 2013 r. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji drobiu do około 2,44 mln ton. Większa produkcja będzie wynikała z nadal rosnącego popytu na mięso drobiowe ze względu na przewidywane wysokie ceny mięsa czerwonego. Mniejsza dynamika wzrostu produkcji drobiu w porównaniu z 2012 r. będzie rezultatem rosnących kosztów produkcji i prognozowanego spowolnienia wzrostowej tendencji w eksporcie.
 
Poza tym rosną także dostawy żywca drobiowego do skupu. W 2012 r. skup żywca drobiowego wyniósł 2,1 mln ton i był o 9% większy niż w 2011 r. Z kolei w okresie styczeń-maj 2013 r. skup drobiu ukształtował się na poziomie 755 tys. ton, czyli był on o 2% większy niż rok wcześniej. W drugiej połowie roku dynamika wzrostu skupu i produkcji może ulec ograniczeniu z powodu mniejszego tempa wzrostu eksportu.
 
Analizując zatem zwiększony popyt wewnętrzny na mięso drobiowe oraz duże zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych, głownie ze strony krajów UE, ceny kurcząt brojlerów w drugiej połowie 2013 r. mogą kształtować się na poziomie wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r.
 
Uwzględniając wahania sezonowe, Zespół Ekspertów prognozuje, że przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów do grudnia 2013 r. mogą kształtować się następująco:
 
  • wrzesień 2013 rok – 4,10-4,30 zł/kg
  • grudzień 2013 rok – 3,90-4,20 zł/kg


Tagi:
źródło: