W czasie dziewięciu miesięcy 2018r. z Polski wywieziono 995 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych w ekwiwalencie tuszek, a więc o 9,5% więcej niż przed rokiem.
Zwyżka eksportu była wynikiem zwiększającej się produkcji w kraju oraz konkurencyjności cenowej i jakościowej polskiego drobiu na rynku unijnym. Przedmiotem wysyłki z Polski było głownie mięso kurze – 77%, mięso indycze stanowiło 15%, a pozostałe mięso drobiowe – 2%.
Z kolei udział w wywozie przetworów drobiowych wyniósł 5%, a żywca – 1%. Zwiększył się eksport mięsa kurzego, mięsa z gęsi i kaczek oraz przetworów drobiowych, a zmniejszył – mięsa indyczego i żywca. Przychody otrzymane z eksportu drobiu wyniosły 1,6 mld EUR i były o 5% wyższe niż w analogicznym czasie 2017 r.
Import drobiu do Polski w trakcie trzech kwartałów 2018 r. zwiększył się o 11% do 113 tys. ton. Do Polski sprowadzano przede wszystkim drób żywy, mięso kurze i indycze, a w mniejszych ilościach przetwory drobiowe oraz mięso z gęsi i kaczek. Wydatki poniesione z tytułu zakupu drobiu były o 2% nizsze niż przed rokiem i wyniosły 190 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu