Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Polska największym producentem drobiu w UE
W 2014 r. państwa członkowskie UE-28 wyprodukowały w sumie 13,181 mln ton mięsa drobiu – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja drobiu w UE
Głównymi producentami były Polska – 1,783 mln ton i 14% udział, Francja – 1,678 mln ton i 13%, Wielka Brytania – 1,643 mln ton i 12%, Niemcy – 1,512 mln ton i 11% i Hiszpania – 1,468 mln ton i 11%. Produkcja tych pięciu państw stanowiła w sumie 61,3% unijnego poziomu wytwarzania.
Handel drobiem
W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł 800 tys. ton i pochodził przede wszystkim z Brazylii - 60% całkowitego przywozu i Tajlandii - 30%. W strukturze zakupów przeważały piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty, jak gotowane przetwory. Przeciętna wartość jednostkowa wwozu wyniosła 2,59 EUR/kg.
Zeszłoroczny eksport z UE do krajów trzecich wyniósł 1,5 mln ton i dominowały w nim produkty o wartości 1,37 EUR/kg, jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były dużo szersze. Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców – RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów.