Eksport jaj i przetworów jajecznych z Polski zwiększył się w pierwszym półroczu bieżącego roku tylko o 1% i osiągnął poziom 110 tys. ton. Z kolei jego wartość obniżyła się o jedną piątą i wyniosła 113 mln euro.
Odwrotną tendencję notowano w przypadku importu jaj do Polski, który wzrósł o 25% do 13 tys. ton, przy wydatkach wyższych o 16% - 31 mln euro.
Zdaniem ekspertów, pogorszenie sytuacji w handlu zagranicznym w sektorze jaj jest efektem spadku cen jaj od początku roku, spowodowanego ubiegłorocznym wzrostem wywołanym wymianą klatek dla kur niosek i obniżeniem produkcji w Unii Europejskiej.
Warto podkreślić, iż w bieżącym roku sytuacja popytowo-podażowa zaczęła się już stabilizować, a ceny zrównały się ze średnią pięcioletnią.
Najważniejszymi partnerami handlowymi pozostały państwa członkowskie Unii Europejskiej. Jaja oraz przetwory jajeczne z Polski trafiły głównie do Niemiec, Holandii i Włoch, które stanowiły 70% udział w polskim eksporcie sektora jaj.
Z kolei wśród głównych dostawców jaj do Polski znalazły się następujące kraje: Holandia, Niemcy i Francja – informuje FAMMU/FAPA.