W 2016 r. krajowa produkcja żywca drobiowego zwiększyła się w porównaniu do 2015 r. o 12,7%.
Według GUS, w sektorze prywatnym było 148821,6 tys. sztuk drobiu, a więc mniej o 2,8% niż w grudniu 2015 r. i o 20,7% niż w czerwcu 2016 r., a w gospodarstwach rolnych sektora publicznego zarejestrowano stan drobiu w granicy 42,4 tys. sztuk, a zatem o 10,3 tys. sztuk większym niż w grudniu 2015 r. i o 0,8 tys. sztuk mniejszym niż w czerwcu 2016 roku.
Struktura gatunkowa pogłowia drobiu ogółem przedstawiała się następująco:
-
91,2% stanowił drób kurzy, w tym 35,6%
-
0,6% – gęsi (w grudniu 2015 r. 0,8%),
-
5,7% – indyki (w grudniu 2015 r. 5,9%),
-
2,5% – kaczki i drób pozostały (w grudniu 2015 r. 2,2%).
W grudniu 2016 r. obsada drobiu kurzego na 100 ha użytków rolnych wynosiła 944,7 sztuk, w tym niosek – 336,3 sztuk, przy czym w grudniu 2015 r. odpowiednio – 959,7 i 340,6 sztuk.