Z najnowszych danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku saldo w handlu jajami i przetworami jajecznymi wzrosło o 13% w relacji rocznej i osiągnęło poziom 43 tys. ton.
W analizowanym okresie eksport jaj i przetworów jajecznych z Unii Europejskiej zwiększył się o 4% i wyniósł 49,2 tys. ton (w ekwiwalencie jaj), w tym jaj spożywczych o około 19% do 19 tys. ton.
Według Komisji Europejskiej, obecna sytuacja podażowo-popytowa, po ubiegłorocznym spadku eksportu wynikającego z wymiany klatek dla kur niosek i niższej produkcji wewnętrznej, zaczyna się stabilizować. Rośnie także zainteresowanie sprzedażą jaj.
Sprawdź ceny jaj na Gospodarz.pl
W I kwartale bieżącego roku największymi dostawcami jaj do krajów trzecich były następujące państwa:
-
Holandia – wzrost o 12% do 20,2 tys. ton
-
Włochy – wzrost o 10% do 11,5 tys. ton
-
Francja – wzrost o 24% do 6,1 tys. ton
-
Niemcy – spadek o 35% do 3,7 tys. ton
-
Belgia – bez zmian, 2,3 tys. ton
-
Polska – spadek prawie o połowę do 1,5 tys. ton.
Największe ilości unijnych jaj trafiły do:
-
Japonii – spadek dostaw o 6% do 17 tys ton
-
Szwajcarii – wzrost o 1,1% do 11,4 tys, ton
-
Angoli – wzrost o 22% do 4,9 tys. ton
-
Rosji – wzrost o 106% do około 3 tys, ton.
Odwrotną tendencję zaobserwowano w przypadku importu jaj na teren Unii. W okresie od stycznia do końca marca uległ on bowiem obniżeniu o 33% i ukształtował się na poziomie 6 tys. ton łącznie. Największy udział w strukturze towarowej miały przetwory jajeczne, które stanowiły 90% przywozu.
Znaczącymi dostawcami tych towarów do UE były:
-
Argentyna – 2,1 tys. ton
-
USA – 1,5 tys. ton
-
Indie – 1,4 tys. ton
-
Albania – 800 ton.
Poniżej prezentujemy podsumowanie handlu UE z krajami trzecimi w sektorze jaj.
Eksport
Import:
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych KE, foto:
sxc.hu