W dniu 7 października br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy w Żaganiu. Impreza odbyła się na dziedzińcu oraz wewnątrz Pałacu Książęcego. Podczas pikniku na uczestników czekało wiele atrakcji.
Przede wszystkim można było wzbogacić swoją wiedzę na temat walorów odżywczych mięsa drobiowego oraz walorów smakowych, gdyż przeprowadzona została degustacja mięs i potraw z różnych gatunków drobiu. Wszyscy chętnie próbowali potraw z mięs oraz drobiowych wędlin.
Degustacjom i występom artystycznym towarzyszyły konkursy oraz zabawy skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Dzieci i młodzież brały udział w różnych konkurencjach, jak np. wykonywanie polecenia balonika, rzut do celu gumowym kurczakiem czy też bieg gąsiora z jajem.
Różnego rodzaju konkursom towarzyszyły także gry i zabawy ruchowe: modelowanie balonów, bańki mydlane w rozmiarze XXL. Dla dorosłych przygotowano konkurs ubijania piany. Wszystkie konkurencje dla dzieci i dorosłych nagradzane były nagrodami. Na głównej scenie przeprowadzono konkurencję z nagrodą główną AGD, a mianowicie konkurs wiedzy o mięsie drobiowym.
Poza konkursami, grami i zabawami dla młodych uczestników przygotowano prezentację i prelekcję z zakresu spożywania produktów drobiowych. Młodzi ludzie posiedli również wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania oraz istocie białka, które dostarczane jest poprzez produkty drobiowe.
Uczestnicy otrzymywali również broszury informacyjne o wartości odżywczej mięsa drobiowego oraz materiały promocyjne i reklamowe. Uczestników rozweselała i zachęcała do zabawy grupa artystyczna AQUARIUS.
Piknik Drobiowy w całości został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
źródło: Gospodarz.pl/LIR foto:
LIR