| Autor: redakcja1

Piknik drobiowy w Żaganiu

W dniu 7 października br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy w Żaganiu. Impreza odbyła się na dziedzińcu oraz wewnątrz Pałacu Książęcego. Podczas pikniku na uczestników czekało wiele atrakcji.

Piknik drobiowy w Żaganiu
Przede wszystkim można było wzbogacić swoją wiedzę na temat walorów odżywczych mięsa drobiowego oraz walorów smakowych, gdyż przeprowadzona została degustacja mięs i potraw z różnych gatunków drobiu. Wszyscy chętnie próbowali potraw z mięs oraz drobiowych wędlin.

Degustacjom i występom artystycznym towarzyszyły konkursy oraz zabawy skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Dzieci i młodzież brały udział w różnych konkurencjach, jak np. wykonywanie polecenia balonika, rzut do celu gumowym kurczakiem czy też bieg gąsiora z jajem.

Różnego rodzaju konkursom towarzyszyły także gry i zabawy ruchowe: modelowanie balonów, bańki mydlane w rozmiarze XXL. Dla dorosłych przygotowano konkurs ubijania piany. Wszystkie konkurencje dla dzieci i dorosłych nagradzane były nagrodami. Na głównej scenie przeprowadzono konkurencję z nagrodą główną AGD, a mianowicie konkurs wiedzy o mięsie drobiowym.

Poza konkursami, grami i zabawami dla młodych uczestników przygotowano prezentację i prelekcję z zakresu spożywania produktów drobiowych. Młodzi ludzie posiedli również wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania oraz istocie białka, które dostarczane jest poprzez produkty drobiowe.

 
Uczestnicy otrzymywali również broszury informacyjne o wartości odżywczej mięsa drobiowego oraz materiały promocyjne i reklamowe. Uczestników rozweselała i zachęcała do zabawy grupa artystyczna AQUARIUS.
 
Piknik Drobiowy w całości został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.


Tagi:
źródło: