Głównymi producentami drobiu w UE jest Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Niemcy i Włochy. Szacuje się, że Polska utrzyma pozycję lidera w produkcji drobiu w UE. Największy udział w produkcji drobiu w UE ma produkcja kurcząt - 83%, a następnie indyków - 13%, kaczek - 3% i pozostałych - 1%.
W okresie styczeń-sierpień 2019 r. skupiono w Polsce 2036,9 tys. t drobiu, a więc o 0,4% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 1817 tys. t mięsa drobiowego , co oznacza wzrost o 3,8%. Średnia cena skupu drobiu wyniosła w tym czasie 3,89 zł/kg i była o 4,6% większa niż w okresie styczeń-sierpień 2018 r.
W sierpniu 2019 r. rentowność produkcji kurcząt, która jest mierzona stosunkiem cen żywiec: mieszanka pełnoporcjowa grower/finisher była mniej korzystna, a w produkcji indyków bardziej korzystna niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.