Z kolei w porównaniu do średniej ceny unijnej z ostatnich pięciu lat, obecnie obniżyły się one o 1%.
Z informacji FAMMU/FAPA udostępnionych na podstawie danych Komisji Europejskiej wynika, że dnia 7 kwietnia bieżącego roku obserwowano kontynuację trendu spadkowego cen jaj spożywczych, które wyniosły w tym czasie 128,3 euro/100 kg. Oznacza to 3% spadek w relacji tygodniowej.
W analizowanym miesiącu jaja potaniały w większości krajów Wspólnoty, także w Polsce, gdzie ich ceny ukształtowały się na poziomie 145,8 euro/100 kg, czyli o 1,2% niższym. Jednocześnie przekroczyły o 7% średnią unijną.
Niemniej jednak w niektórych państwach członkowskich ceny jaj wzrosły, a największe zwyżki miały miesjce w:
-
Finlandii – wzrost o 44%
-
Słowenii – wzrost o 14%
-
Irlandii – wzrost o 7%
-
Austrii – wzrost o 6%
-
Estonii – wzrost o 4%
-
Szwecji – wzrost o 4%.
W marcu bieżącego roku najwięcej za jaja płacono we:
a najmniej, bo od 90-98 euro/100 kg w:
-
Belgii
-
Holandii
-
Francji
-
Rumunii.
Do głównych przyczyn spadku cen jaj na unijnym rynku eksperci zaliczają odbudowę produkcji i zrównoważenie sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla niosek, skutkującą luką w podaży. Trend spadkowy spowodowany jest również zawieszeniem przez Komisję Europejską w grudniu 2012 roku refundacji przewozowych jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich.
Według szacunków Komisji Europejskiej, w 2012 roku produkcja jaj w Unii Europejskiej wyniosła 7,3 mln ton i była o 0,1% wyższa niż przed rokiem.
Prognozy wskazują, że w 2013 roku nastąpi 15-procentowy wzrost produkcji, który wyniesie 7,4 mln ton. W ubiegłym roku unijny eksport jaj i przetworów z Unii Europejskiej obniżył się o 15% i ukształtował na poziomie 185 tys. ton, natomiast przywóz wzrósł o 80% do 35 tys. ton. Specjaliści przewidują, iż w 2013 roku eksport jaj wzrośnie do 200 tys. ton, z kolei import spadnie do 25 tys. ton.