| Autor: redakcja6

Dalszy spadek cen jaj w Unii Europejskiej (marzec 2013)

W marcu 2013 roku średnia cena jaj spożywczych klasy L i M na terenie Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 136,5 euro/100 kg i była o około 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 23% niższa od rekordowo wysokich notowań z marca ubiegłego roku.

Dalszy spadek cen jaj w Unii Europejskiej (marzec 2013)
Z kolei w porównaniu do średniej ceny unijnej z ostatnich pięciu lat, obecnie obniżyły się one o 1%.
 
Z informacji FAMMU/FAPA udostępnionych na podstawie danych Komisji Europejskiej wynika, że dnia 7 kwietnia bieżącego roku obserwowano kontynuację trendu spadkowego cen jaj spożywczych, które wyniosły w tym czasie 128,3 euro/100 kg. Oznacza to 3% spadek w relacji tygodniowej.
 
W analizowanym miesiącu jaja potaniały w większości krajów Wspólnoty, także w Polsce, gdzie ich ceny ukształtowały się na poziomie 145,8 euro/100 kg, czyli o 1,2% niższym. Jednocześnie przekroczyły o 7% średnią unijną.
 
Niemniej jednak w niektórych państwach członkowskich ceny jaj wzrosły, a największe zwyżki miały miesjce w:
  • Finlandii – wzrost o 44%
  • Słowenii – wzrost o 14%
  • Irlandii – wzrost o 7%
  • Austrii – wzrost o 6%
  • Estonii – wzrost o 4%
  • Szwecji – wzrost o 4%.
W marcu bieżącego roku najwięcej za jaja płacono we:
  • Włoszech – 230 euro/100 kg
  • Szwecji – 219 euro/100 kg,
a najmniej, bo od 90-98 euro/100 kg w:
  • Belgii
  • Holandii
  • Francji
  • Rumunii.
Do głównych przyczyn spadku cen jaj na unijnym rynku eksperci zaliczają odbudowę produkcji i zrównoważenie sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla niosek, skutkującą luką w podaży. Trend spadkowy spowodowany jest również zawieszeniem przez Komisję Europejską w grudniu 2012 roku refundacji przewozowych jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich.
 
Według szacunków Komisji Europejskiej, w 2012 roku produkcja jaj w Unii Europejskiej wyniosła 7,3 mln ton i była o 0,1% wyższa niż przed rokiem.
 
Prognozy wskazują, że w 2013 roku nastąpi 15-procentowy wzrost produkcji, który wyniesie 7,4 mln ton. W ubiegłym roku unijny eksport jaj i przetworów z Unii Europejskiej obniżył się o 15% i ukształtował na poziomie 185 tys. ton, natomiast przywóz wzrósł o 80% do 35 tys. ton. Specjaliści przewidują, iż w 2013 roku eksport jaj wzrośnie do 200 tys. ton, z kolei import spadnie do 25 tys. ton.


Tagi:
źródło: