| Autor: redakcja1

Rynek drobiu w UE. Produkcja przekroczy 13 mln ton

Komisja Europejska opublikowała następną „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Jak wynika z szacunków unijnych ekspertów, w 2014 r. poziom wytwarzania mięsa drobiu wzrośnie w skali roku o 2% do 13,05 mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek drobiu w UE. Produkcja przekroczy 13 mln ton

Produkcja drobiu

Wzrostowi będą sprzyjały mniejsze ceny pasz, ograniczona podaż wieprzowiny i utrzymujący się wysoki popyt. Więcej drobiu niż przed rokiem wyprodukują m.in. Niemcy, Hiszpania, Holandia i Polska. Obniżki produkcji spodziewane są z kolei we Francji i Włoszech. W Wielkiej Brytanii pojawiły się problemy związane z warunkami sanitarnymi mięsa drobiu, co może przełożyć się krajowe spożycie. W 2015 r. dynamika zwyżki produkcji drobiu w UE ulegnie prawdopodobnie spowolnieniu ze względu na spodziewaną odbudowę produkcji wołowiny i wieprzowiny po okresie stagnacji.

Eksport drobiu

W 2014 r. Komisja prognozuje zmniejszenie poziomu unijnej wysyłki drobiu o 1,5% do 1,28 mln ton. Będzie to już drugi z rzędu roczny spadek poziomu wywozu, na co wpłynie m.in. wzrastająca konkurencja brazylijskiego drobiu na rynku globalnym oraz ograniczenie zakupów przez Rosję, po wprowadzeniu zakazu importu z UE od sierpnia br. Wzrost wysyłek do RPA, Beninu, Hongkongu i na Filipiny nie będzie w stanie zrekompensować ich obniżki do Arabii Saudyjskiej, Rosji, Ghany, Jemenu czy na Ukrainę.

Import drobiu

W obrębie pierwszych siedmiu miesięcy 2014 r. import drobiu do UE wzrósł nieznacznie w stosunku do roku ubiegłego o 0,1%. Zmalały dostawy z Tajlandii z uwagi na niestabilną sytuację polityczną w tym kraju oraz reorientację na bliższe rynki zbytu jak Laos czy Japonia. Poza tym Brazylia wysyła coraz więcej drobiu do Rosji, Arabii Saudyjskiej i Chin, co przełoży się na ograniczenie dostaw do UE. Z tych względów unijny import mięsa drobiu zmniejszy się prawdopodobnie w 2014 r. o 3%, a w przyszłym roku pozostanie na niezmiennym poziomie.

Ceny drobiu

Przeciętne ceny mięsa drobiu w UE w 2014 r. wahają się w granicach 187-197 EUR/100 kg w odniesieniu do rekordowych 200 EUR/100 kg latem ubiegłego roku. Na tegoroczną zniżkę cen wpływ miały przede wszystkim mniejsze ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej rentowności. Zdaniem ekspertów z FAMMU/FAPA konkurencyjność cenowa w odniesieniu do mięsa czerwonego oraz wzrost produkcji wpłyną na utrzymanie się zwyżkowej tendencji spożycia mięsa drobiu w UE w 2014 r. i 2015 r.


Tagi:
źródło: