Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny OMP na zagranicznych rykach
2025-03-03 -
Cena niektórych artykułów mlecznych
2025-03-03 -
Rynek mięsa w Polsce (16.02.2025)
2025-03-03
Poznaj produkty
-
Łyżka LR120 do ładowarek, szerokość 2000mm
2012-07-16 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080
2020-08-10 -
Opryskiwacze rolnicze 1500 ASH BH
2014-02-07 -
PLONVIT Ku Nawóz płynny do upraw rolniczych
2012-01-13 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Grzejnik olejowy SANICO OR 121-9
2011-05-14
Japonia otwiera się na drób z Polski
Po polskiej wołowinie także drób z naszego kraju pojedzie do Japonii.
Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji dwóch dokumentów:
- świadectwo pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Japonii,
- wymagania w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii.
Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński. Do tej pory taka sprzedaż była bardzo utrudniona. Od wczoraj polscy przedsiębiorcy nie mają żadnych wątpliwości co do wymagań jakościowych i bezpiecznie mogą zawierać kontrakty.
Umożliwienie polskim przetwórcom sprzedaży mięsa drobiowego do Japonii jest konsekwentną realizacją strategii ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii polegającą na stopniowym otwieraniu jak największej liczby zagranicznych rynków na polskie produkty rolno-spożywcze. Dzięki niej w sierpniu zeszłego roku Japonia otworzyła swój rynek na naszą wołowinę.
