Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
Badania laboratoryjne
Badania laboratoryjne przeprowadzono w zakresie oznaczenia poziomu enzymu HADH w mięsie drobiowym, który świadczy o jego wcześniejszym mrożeniu. Objęto nimi 12 partii mięsa drobiowego, z czego 1 zakwestionowano (8,3%).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 179 partii mięsa, z czego w 82 stwierdzono nieprawidłowości (45,8%). Dotyczyły one m.in.:
-
Braku wskazania państwa lub miejsca pochodzenia wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia.
-
Braku grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
-
Niewłaściwej deklaracji pochodzenia, np. podano informację „kraj pochodzenia: Hiszpania” dla mięsa pochodzącego z Polski, wskazano „Miejsce chowu: Węgry, Miejsce uboju: Węgry” wraz z flagą Węgier na mięsie pochodzącym z chowu i uboju w Polsce, podano informację „Kraj pochodzenia: Polska”, podczas gdy na etykiecie umieszczonej na opakowaniu zbiorczym zadeklarowano „Miejsce chowu: Belgia, Miejsce uboju: Belgia”.
-
Umieszczenia informacji „Produkt polski” dla mięsa pochodzącego z Belgii.
-
Braku wskazania gatunku mięsa.
-
Braku informacji o klasie jakości handlowej mięsa drobiowego.
-
Podania informacji „własny rozbiór”, podczas gdy mięso zostało zakupione od dostawców w gotowych elementach.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.tv/t20