Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
Czerpak GHU 12 GOWEIL
2020-07-27 -
Aplikator do zakiszania pasz FAAP 60
2013-05-07 -
Rozrzutnik obornika N280 – 6t
2016-01-14 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Palety wychwytowe pod zbiorniki IBC i beczki
2012-08-30
Eksport drobiu z Polski wzrósł o 15%
W okresie siedmiu miesięcy 2015 r. za granicę sprzedano o 15,4%, a więc o 69 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim, a eksport stanowił 30% przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych zakładach. Import mięsa drobiowego zmalał o 4,1%, czyli o 1 tys. ton - poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport drobiu z Polski
W sierpniu 2015 r. sprzedaż zagraniczna wzrosła o 5,3% w odniesieniu do analogicznego miesiąca poprzedniego roku, a import był o 2,4% mniejszy. Sprzedaż zagraniczna była w dalszym ciągu największym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji. Mimo rosyjskiego embarga, eksport drobiu z Polski dalej rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu.
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że sprzyjające relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim jeszcze się polepszyły. We wrześniu 2015 r. przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 43% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były większe o 41%.
Średnia cena sprzedaży kurcząt w UE-28 zwiększyła się w tym czasie o 2,1%, w czasie gdy cena polska o 0,7%. Spadek cen sprzedaży drobiu notowano w Niemczech, Węgrzech i w Holandii. We Francji, Czechach i w Hiszpanii nastąpiła zwyżka tych cen.