Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Eksport drobiu z Polski wzrósł o 15%
W okresie siedmiu miesięcy 2015 r. za granicę sprzedano o 15,4%, a więc o 69 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim, a eksport stanowił 30% przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych zakładach. Import mięsa drobiowego zmalał o 4,1%, czyli o 1 tys. ton - poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport drobiu z Polski
W sierpniu 2015 r. sprzedaż zagraniczna wzrosła o 5,3% w odniesieniu do analogicznego miesiąca poprzedniego roku, a import był o 2,4% mniejszy. Sprzedaż zagraniczna była w dalszym ciągu największym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji. Mimo rosyjskiego embarga, eksport drobiu z Polski dalej rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu.
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że sprzyjające relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim jeszcze się polepszyły. We wrześniu 2015 r. przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 43% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były większe o 41%.
Średnia cena sprzedaży kurcząt w UE-28 zwiększyła się w tym czasie o 2,1%, w czasie gdy cena polska o 0,7%. Spadek cen sprzedaży drobiu notowano w Niemczech, Węgrzech i w Holandii. We Francji, Czechach i w Hiszpanii nastąpiła zwyżka tych cen.