| Autor: redakcja1

Eksport drobiu z Polski wzrósł o 15%

W okresie siedmiu miesięcy 2015 r. za granicę sprzedano o 15,4%, a więc o 69 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim, a eksport stanowił 30% przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych zakładach. Import mięsa drobiowego zmalał o 4,1%, czyli o 1 tys. ton - poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport drobiu z Polski wzrósł o 15%

Eksport drobiu z Polski

W sierpniu 2015 r. sprzedaż zagraniczna wzrosła o 5,3% w odniesieniu do analogicznego miesiąca poprzedniego roku, a import był o 2,4% mniejszy. Sprzedaż zagraniczna była w dalszym ciągu największym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji. Mimo rosyjskiego embarga, eksport drobiu z Polski dalej rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu.
 
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że sprzyjające relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim jeszcze się polepszyły. We wrześniu 2015 r. przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 43% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były większe o 41%.
 
Średnia cena sprzedaży kurcząt w UE-28 zwiększyła się w tym czasie o 2,1%, w czasie gdy cena polska o 0,7%. Spadek cen sprzedaży drobiu notowano w Niemczech, Węgrzech i w Holandii. We Francji, Czechach i w Hiszpanii nastąpiła zwyżka tych cen.



Tagi:
źródło: