| Autor: redakcja1

Handel unijnymi jajami (I-IX 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj, ale z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich w obrębie pierwszych trzech kwartałów 2014 r. wzrósł w odniesieniu do tego samego czasu 2013 roku o 7,7% do 165,3 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 1,7% do 59 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Handel unijnymi jajami (I-IX 2014)

Eksport jaj z UE

Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w ujęciu rocznym o 14% do 156 tys. ton. Największymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska. Wywóz polskich jaj i przetworów był wyższy w analizowanym czasie 2014 roku o 33% do 7,7 tys. ton.
 
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia z 59 tys. ton, przede wszystkim suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek były większe o 33%.
 
Następnymi importerami były Szwajcaria ze zniżką o 8% do 29 tys. ton i Angola – mniej o 17% do 9,3 tys. ton, dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Zwiększyły się pięciokrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do 2,4 tys. ton. Wysyłki do Rosji i na Ukrainę zmalały, odpowiednio o 33% do 5,3 tys. ton i o 43% do 1,4 tys. ton.

Import jaj do UE

Przywóz jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do września 2014 roku obniżył się o 50% do 9,2 tys. ton. W strukturze towarowej zakupów dominowały przetwory jajeczne.
 
Największymi dostawcami tych produktów do UE były Indie, z których sprowadzono więcej towarów o 50% do 3,9 tys. ton. Za to o połowę do 2,8 tys. ton spadł import z USA.



Tagi:
źródło: