Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i ich przetworami zwiÄ™kszyÅ‚o siÄ™ w obrÄ™bie roku o 20% do 70,8 tys. ton. NajwiÄ™kszymi eksporterami tych produktów poza UniÄ™ EuropejskÄ… byÅ‚y Holandia, WÅ‚ochy, Francja, Niemcy i Polska. WysyÅ‚ki polskich jaj i przetworów zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ w analizowanym czasie 2014 roku o ponad 200% do ok. 5 tys. ton.
GÅ‚ównym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj byÅ‚a tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 25 tys. ton, w tym szczególnie suszonej albuminy jaj, a w obrÄ™bie roku dostawy na ten rynek zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o 33%. Kolejnymi odbiorcami byÅ‚y Szwajcaria – spadek o 7% do 13,8 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie – wzrost o 6% do 3,2 tys. ton, przy czym do tej pory wysyÅ‚ano tam z UE gÅ‚ównie jaja spożywcze. ZmalaÅ‚y natomiast o 27% dostawy suszonej albuminy jaj do Rosji do 2,9 tys. ton oraz o ponad poÅ‚owÄ™ jaj spożywczych do Angoli do 2,7 tys. ton.
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do kwietnia tego roku zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 59% do 4,2 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowaÅ‚y przetwory jajeczne. NajwiÄ™kszymi dostawcami tych towarów do UE byÅ‚y Indie i USA.