W ciągu minionego roku saldo handlowe osiągnęło poziom 215,5 mln euro, co oznacza wzrost o 73% r/r. Wolumen eksportu jaj zwiększył się natomiast o 10% i wyniósł 208 tys. ton, przy wzroście jego wartości o 59% do 270 mln euro.
Zdaniem ekspertów, dobre wyniki eksportu jaj z Polski były możliwe do osiągnięcia dzięki wzrostowi ich cen na rynku unijnym, wynikającemu przede wszystkim ze spadku produkcji i wysokich kosztów wymiany klatek dla niosek.
Jednocześnie warto podkreślić, iż w ubiegłym roku nasz kraj zaimportował o 32% mniej jaj i przetworów jajecznych, a wielkość importu obniżyła się do 10,2 tys. ton, przy wzroście jego wartości o 19% do poziomu 54,4 mln euro.
Głównymi dostawcami jak i odbiorcami jaj w 2012 roku pozostawały państwa Unii Europejskiej. Największe ilości jaj i przetworów trafiło bowiem do: Niemiec, Holandii, Francji, Czech i Włoch. Należy przy tym zauważyć, że eksport do Niemiec stanowił około 33% wpływów ze sprzedaży, a wartość wysyłek była o połowę wyższa niż przed rokiem.
Natomiast głównymi dostawcami jaj do Polski były: Niemcy, Holandia, Francja i Czechy.