| Autor: redakcja1

Handel mięsem drobiowym i jego produktami w Polsce i UE (I-IV 2014)

W okresie styczeń-kwiecień 2014 roku eksport mięsa drobiowego z UE był o 3% niższy niż w czasie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. i ukształtował się w granicy 455 tys. ton – informuje Agencja Rynku Rolnego.

Handel mięsem drobiowym i jego produktami w Polsce i UE (I-IV 2014)

Handel drobiem w UE


Najwięcej tego mięsa wysłano do RPA, bo w ilości 13% eksportu ogółem, Beninu - 11% oraz Arabii Saudyjskiej i Hongkongu - po 9%. Import mięsa drobiowego do UE zwiększył się z kolei o 1,5% do 275 tys. ton. Drób sprowadzono do UE w większości z Brazylii - 63% i Tajlandii - 29%.
 

Handel drobiem w Polsce
 

Eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął granicę 265 tys. ton, czyli był o 16% większy niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. Import asortymentu drobiowego do Polski wyniósł 33 tys. ton w stosunku do 32 tys. ton przed rokiem.
 
Dodatnie saldo polskiego handlu produktami drobiowymi w okresie styczeń–kwiecień tego roku wyniosło 232 tys. ton było o 18% wyższe niż rok wcześniej. Bilans polskiego handlu zagranicznego drobiem w ujęciu wartościowym również był dodatni i osiągnął poziom 416 mln EUR, a zatem był o 24% większy niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: