| Autor: redakcja1

Handel mięsem drobiowym z UE w 2013 r.

Jak wskazują dane zebrane przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz, w 2013 roku wolumen eksportu unijnego mięsa drobiowego był nieznacznie mniejszy niż w roku poprzednim.

Handel mięsem drobiowym z UE w 2013 r.
Według KIPDiP, w minionym roku Unia Europejska wyeksportowała 1 426 167 ton mięsa drobiowego, a zatem wolumen wysyłki był o 0,3% mniejszy niż w 2012 roku, ale większy o 0,9% niż w 2011 r., gdzie wyniósł 1 412 978 ton i o 12,8% niż w 2010 r., kiedy to osiągnął poziom 1 264 610 ton. Niemniej jednak, największą dynamikę odnotowano w 2010 roku i 2011 roku, odpowiednio o 24 i 12% wyższą.
 
Obecnie największe ilości unijnego mięsa drobiowego w ilości 171 204 ton trafiają na rynki wschodnie, czyli do Rosji. W ubiegłym roku dostarczono do tego kraju 95 173 ton, co stanowi spadek o 16%. Jednocześnie zaobserwowano spadek eksportu tego gatunku mięsa na Ukrainę. W relacji rocznej, państwo to zaimportowało o 26% mniej drobiu, a przywóz ukształtował się na poziomie 76 031 ton. Tym samym oba te kraje uzyskały blisko 12% udziałów w eksporcie tych produktów.
 
Od niemal 4 lat obserwuje się systematyczny spadek eksportu do Rosji, gdzie w tym czasie wysyłka do tego kraju zmalała o 61% z poziomu 245 478 ton do 95 173 ton w 2013 r.
 
Jak podała KIPDiP, przywóz mięsa drobiowego do Unii z krajów trzecich wyniósł ogółem 809 145 ton, a więc był niższy o 6,6%. Wśród krajów trzecich, z których trafiło mięso do Wspólnoty znalazły się: Brazylia – 510 643 ton i Tajlandia – 227 296 ton, gdzie ich łączny udział w imporcie wyniósł odpowiednio: 63% i 33%. W odniesieniu do poprzedniego roku przywóz z Brazylii obniżył się o 12%, a z Tajlandii wzrósł o 15%. Pozostali dostawcy do UE w 2013 r.: Chile – 30 516 ton – spadek o 28%), Chiny – 18 182 ton – wzrost o 16%, Argentyna – 10 782 ton – 22% zniżka , Izrael – 6 306 ton – 4% zwyżka, USA – 193 tony – mniej o 46%.


Tagi:
źródło: