Zgodnie z prognozą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zwiększające się zapotrzebowanie konsumpcyjne na świecie będzie stymulował wzrost globalnej produkcji kurcząt brojlerów.
W bieżącym roku globalna produkcja kurcząt prawdopodobnie zwiększy się o 2% do 92,5 mln ton. Wyższy poziom produkcji szacowany jest w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, UE i Chinach, a więc w rejonach o największym znaczeniu dla światowej podaży tego mięsa.
Komisja Europejska przewiduje, że produkcja drobiu w UE w 2018 r. zwiększy się do 14,8 mln ton, ale tempo tego zwyżki będzie nadal umiarkowane i wyniesie 1,5%. Relatywnie nieznaczna dynamika rozwoju unijnej produkcji będzie determinowana wolnym tempem wzrostu zarówno spożyciu drobiu, jak i eksportu na rynki pozaunijne.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl