W analizowanym okresie wolumen eksportu wyniósł 56,8 tys. ton w wadze produktu i był o 20% wyższy w relacji rocznej. Natomiast wartość sprzedaży wzrosła o 27% do 149,2 mln euro. Przeciętna wartość jednostkowa wywozu polskich przetworów drobiowych wzrosła w skali roku o 6% do 2,62 euro/kg.
W strukturze towarowej, dwie trzecie wartości wywozu stanowiły produkty z kurcząt, a towary z indyka miały 19% udział.
Polskie przetwory z mięsa drobiu wywieziono głównie na rynki Unii Europejskiej, dokąd trafiło 94% ilości i 97% wartości wywozu. Najwięcej przetworów, bo około 45% wartości ogólnego eksportu tych produktów sprowadziła Wielka Brytania, która była największym importerem polskich przetworów z kurcząt. Do kraju tego dostarczono pod względem wartościowym o 23% więcej tych produktów.
Więcej niż w roku poprzednim zyskaliśmy również ze sprzedaży przetworów drobiowych m.in. do Niemiec (+35%), Francji (+31%), Irlandii (+518%), Danii (+32%), na Węgry (+17%) i Litwę (+25%). Warto podkreślić, iż Węgrzy byli największymi importerami polskich przetworów z indyka, a Niemcy – przetworów z gęsi i kaczek.
Z kolei niższą wartość wysyłek odnotowano m.in. na Słowację (-10%) i do Azerbejdżanu (-30%). Co ciekawe w latach poprzednich Azerbejdżan był największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych (z kaczek i gęsi) wśród krajów trzecich.
Jak podała FAMMU/FAPA, w 2013 roku największym pozaunijnym rynkiem zbytu dla przetworów drobiowych z Polski stała się Rosja, w przypadku której odnotowano wzrost wartości wywozu aż o 157 razy. Trafiły tam głównie produkty z indyka.