| Autor: redakcja1

Eksport polskiego mięsa drobiowego

W tym roku wyeksportowano z Polski taką samą ilość mięsa drobiowego jak w roku poprzednim. Niestety gdyby nie wyższa sprzedaż do Hongkongu oraz Beninu to handel byłby znacznie niższy.

Eksport polskiego mięsa drobiowego


W okresie od stycznia do kwietnia obecnego roku eksport podrobów drobiowych i mięsa osiągnął poziom 120 tysięcy ton, a więc prawie tyle samo co rok wcześniej. Jednakże nasi tradycyjni importerzy, czyli Holandia, Niemcy, Słowacja czy Wielka Brytania, zakupili mniej drobiu niż przed rokiem.


Z kolei państwa nienależące do Unii Europejskiej sprowadzili większy wolumen tychże produktów niż w roku zeszłym, co pozwoliło na osiągnięcie takich samych wyników jak w roku 2010.


W związku z tym do Hongkongu dostarczono 12,1 tysiąca ton, gdzie w zeszłym roku było to 8,1 tysiąca ton. Natomiast Benin otrzymał 4 tysiące ton w stosunku do 2,6 tysiąca ton rok wcześniej.


Jeżeli nie nastąpiłby wzrost zapotrzebowania na polski drób w tych krajach to eksport naszego mięsa drobiowego i jego podrobów byłby mniejszy to odnotowano by spadek wysyłki tego gatunku mięsa o 5 procent.




Tagi:
źródło: