W 2012 roku zanotowano wysoki wzrost dynamiki eksportu drobiu z Polski, który wyniósł 17% w relacji rocznej, natomiast w ciągu pięciu lat (2008-2012) wzrósł aż o 77%.
Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Regionalnego wynika, że 17% wzrost wolumenu eksportu mięsa drobiowego przełożył się na wolumen o 75 tys. wyższy w porównaniu z całym rokiem 2011 (łącznie 517 tys. ton).
Z kolei eksport żywca drobiu w 2012 roku ukształtował się na poziomie 13 tys. ton, czyli był o 25% wyższy w skali roku.
Warto przy tym zwrócić uwagę, że największe ilości eksportowanego drobiu trafiły na rynek unijny.
Głównym odbiorcą drobiu z Polski były Niemcy, którzy w ubiegłym roku zakupiły blisko 70% całego żywca wyeksportowanego z naszego kraju, tj. 9 tys. ton oraz około 18% mięsa drobiowego - 92 tys. ton.
Jednym z głównych partnerów handlowych zostały również Czechy i Wielka Brytania, którzy w ciągu ubiegłego roku zaimportowali odpowiednio o 10% i 16% więcej mięsa (50 tys. ton i 46 tys. ton) wobec 2011 r.
Wysoką dynamikę wzrostu zaobserwowano także w przypadku Litwy i Hongkongu, gdzie wolumen wywozu wzrósł ponad dwukrotnie o 13 tys. ton w skali roku.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu