W Stanach Zjednoczonych obserwowane są stopniowe zmiany w standardach produkcji drobiu. Jak podaje Agra Europe, jeden z największych producentów drobiu w USA, Perdue Foods, ogłosił ostatnio zaprzestanie stosowania antybiotyków w produkcji. Zmiana polityki firmy wynika w sporej mierze z nacisków konsumentów, którzy coraz częściej apelują o zaostrzenie norm związanych z produkcją mięsa – informuje Bank BGŻ.
Produkcja drobiu
Wprowadzenie nowych standardów zostało zapoczątkowane w Perdue Foods już 12 lat temu i stopniowo wprowadzano je przy produkcji piskląt jednodniowych, wycofano także antybiotyki z pasz dla drobiu. Naturalnie antybiotyki będą podawane w przypadku pojawienia się ogniska chorobowego pośród zwierząt. Niemniej jednak, firma zaprzestała ich wykorzystywania w celu pobudzenia wzrostu ptaków, a także podniesienia ich odporności.
Jednakże do tej pory w USA na dużą skalę używano antybiotyków zakazanych w UE, jak również wykorzystywano chlor przy myciu tuszek w ubojni. Tak odmienne normy związane z bezpieczeństwem w łańcuchu produkcyjnym i dystrybucyjnym spowodowały wprowadzenie w 1997 r. embargo na import drobiu z USA do UE. Zakaz ten obowiązuje po dzisiejszy dzień.
Aktualnie zmiany związane z wykorzystywaniem antybiotyków dotyczą zaledwie kilku firm drobiarskich, jest to jednak wyraźny krok w kierunku zaostrzenia norm. W obliczu negocjowanego obecnie TTIP, argumenty te mogą być wykorzystywane przez stronę amerykańską, która będzie próbowała nakłonić władze UE do ponownego otwarcia rynku unijnego na produkty drobiowe.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
Gospodarz.pl