W październiku bieżącego roku spadek cen w obrębie miesiąca wystąpił w 18 państwach członkowskich, przy czym w największym stopniu w Polsce - 11%, Portugalii - 10% i Belgii - 9%. Ceny polskich kurcząt zmalały do 128 EUR/100 kg, tym samym pozostając najtańszymi w całej Wspólnocie, co stanowi 67% średniej unijnej.
W ośmiu krajach ceny kurcząt w omawianym okresie minimalnie wzrosły, a najbardziej w Bułgarii i Szwecji po 3,5%. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech, bo ponad 260 EUR/100 kg.
W pierwszych dwóch tygodniach listopada ceny kurcząt w Unii Europejskiej w dalszym ciągu malały do 186,6 EUR/100 kg w 46 tygodniu. Na spadek cen wpływ mają czynniki sezonowe, mniejsze ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej rentowności.
W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu w okresie przedświątecznym. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie także czynnikiem wzmacniającym ceny – zaznacza FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej.