W kwietniu bieżącego roku odnotowano kolejne spadki średnich cen jaj spożywczych klasy L i M, które ukształtowały się na poziomie 137,3 euro/100 kg, co oznacza, że były o 7% niższe niż w marcu oraz o 23% niższe wobec roku poprzedniego.
Natomiast jeszcze wyższe spadki cen zaobserwowano w obrębie jaj pochodzących wyłącznie z hodowli klatkowej. Obniżyły się one bowiem w ciągu miesiąca o 8% i wyniosły 122,9 euro/100 kg. Z kolei w porównaniu ze średnią ceną jaj z ostatnich pięciu lat spadek cen wyniósł 2%.
Spośród wszystkich państw członkowskich, największe obniżki w relacji miesięcznej zaobserwowano w nastepujących krajach:
W analizowanym miesiącu najwięcej za jaja, bo około 218 euro/100 kg płacono we:
a najmniej (77-82 euro/100 kg) w:
Obserwowana od początku roku pogłębiająca się tendencja spadku cen jaj na terenie Unii Europejskiej jest wynikiem odbudowy produkcji jaj i zrównoważeniem sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek.
Zniesienie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 roku ostatnich refundacji do eksportu jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich wpłynęło także na większą podaż jaj na rynku unijnym oraz na obniżkę cen. Do trendu spadkowego w kwietniu przyczyniły się również czynniki sezonowe, czyli spadek popytu na jaja po okresie wielkanocnym.
Czytaj także: Ceny kurcząt całych i jaj konsumpcyjnych w Polsce i Unii Europejskiej (28.04-05.05.2013)
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu