| Autor: redakcja6

Dalsze spadki cen jaj w Unii Europejskiej (kwiecień 2013)

W kwietniu bieżącego roku odnotowano kolejne spadki średnich cen jaj spożywczych klasy L i M, które ukształtowały się na poziomie 137,3 euro/100 kg, co oznacza, że były o 7% niższe niż w marcu oraz o 23% niższe wobec roku poprzedniego.

Dalsze spadki cen jaj w Unii Europejskiej (kwiecień 2013)
Natomiast jeszcze wyższe spadki cen zaobserwowano w obrębie jaj pochodzących wyłącznie z hodowli klatkowej. Obniżyły się one bowiem w ciągu miesiąca o 8% i wyniosły 122,9 euro/100 kg. Z kolei w porównaniu ze średnią ceną jaj z ostatnich pięciu lat spadek cen wyniósł 2%.
 
Spośród wszystkich państw członkowskich, największe obniżki w relacji miesięcznej zaobserwowano w nastepujących krajach:
  • Niemczech – spadek o 24%
  • Belgii – spadek o 16%
  • Bułgarii – spadek o 16%
  • Holandii – spadek o 16%
  • Łotwie – spadek o 16%
  • Polsce – spadek o 12% m/m do 128,06 euro/100 kg (93% średniej unijnej) oraz spadek o 34% r/r.
W analizowanym miesiącu najwięcej za jaja, bo około 218 euro/100 kg płacono we:
  • Włoszech
  • Szwecji,
a najmniej (77-82 euro/100 kg) w:
  • Belgii
  • Holandii.
Obserwowana od początku roku pogłębiająca się tendencja spadku cen jaj na terenie Unii Europejskiej jest wynikiem odbudowy produkcji jaj i zrównoważeniem sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek.
 
Zniesienie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 roku ostatnich refundacji do eksportu jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich wpłynęło także na większą podaż jaj na rynku unijnym oraz na obniżkę cen. Do trendu spadkowego w kwietniu przyczyniły się również czynniki sezonowe, czyli spadek popytu na jaja po okresie wielkanocnym.

Czytaj także: Ceny kurcząt całych i jaj konsumpcyjnych w Polsce i Unii Europejskiej (28.04-05.05.2013)


Tagi:
źródło: