Jaja przepiórcze są stosunkowo małe, ważą około 10 gram. Mają różne barwy skorupek od szarych poprzez różne odcienie beżu z ciemniejszymi plamkami w kolorze brązu lub czerni. Różnice w kolorze skorupki wynikają z diety ptaków jak i podziału na różne rasy. Jaja przepiórcze są bardzo zdrowe, zawierają mniej tłuszczu i aminokwasów od jaj kurzych. Są one bogate w minerały i witaminy. Zawierają między innymi cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, wapń, sód oraz witaminy z grupy B jak i witaminę A, C, D, E i K. W jajkach przepiórczych znajdziemy także cholinę, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych oraz całego systemu nerwowego. Jaja przepiórcze wykorzystywane są także w leczeniu wszelkich alergii pokarmowych oraz łuszczycy.
Jaja przepiórcze możemy dość długo przechowywać i nie tracą one swoich wartości (w lodówce ponad 30 dni).
Możemy je spożywać na surowo, gotowane na miękko lub twardo, są częstym składnikiem sushi, sałatek. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi oraz owocami morza.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy jaja przepiórcze pakowane w opakowania po 18 sztuk. Za takie opakowanie zapłacimy 5,00 PLN.