W całym roku, miesięczna cena sprzedaży jaj wszystkich klas wagowych przez zakłady pakujące wyniosła 35,32 zł/100 sztuk i była niższa o 6,1% niż w 2017 r. W styczniu 2019 r. zmniejszyła się o 0,9% w skali miesiąca i była już o 23,8% niższa niż przed rokiem. W lutym spadkowy trend cen była kontynuowana. Średnia cena jaj konsumpcyjnych obniżyła się o 1,2% w ujęciu do stycznia i była o 20% mniejsza niż przed rokiem.
W porównaniu z lutym 2018 r., potaniały jaja wszystkich klas wagowych. Najbardziej jaja klasy M, których ceny obniżyły się aż o 26,8% oraz jaja klasy L o 26%. Jaja klasy S były tańsze o 15,3% a klasy XL o 13%. W relacji miesiąc do miesiąca, w lutym 2019 r. najbardziej bo o 11,4% potaniały klasy L oraz klasy S o 1,7%. Ceny jaj klasy M wzrosły o 9,7%, a jaj klasy XL o 1,4%.
Ceny skupu jaj przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego kształtowały się w 2018 r. na miesięcznym poziomie 3286 zł/t, tzn. były o 21,4% mniejsze niż w 2017 r. W styczniu 2019 r. cena skupu jaj przerobowych wyniosła 2896 zł/t i była niższa o 22,3% w relacji miesiąca i o 24,3% w ujęciu roku. W lutym jaja przerobowe podrożały o 18,2% wobec stycznia, ale były tylko o 0,4% droższe niż przed rokiem.