Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
FLORAMIX PIĘKNE KWIATY (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Chiny utrzymały cła antysubsydyjne na drób z USA
Chiny pozostawią na kolejne 5 lat, licząc od dn. 30 sierpnia br., cła antysubsydyjne w imporcie mięsa kurcząt z USA. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, decyzja jest efektem dochodzenia, przeprowadzonego po upływie terminu obowiązywania poprzednich ceł, czyli w 2015 r. Co więcej dochodzenie wykazało, że jeśli cła nie zostaną przedłużone, chiński sektor drobiarski może ponieść straty.
Ministerstwo rolnictwa w Chinach planuje aby cła antysubsydyjne pozostały na poziomie 4%. Spór dotyczący importu drobiu z USA do Państwa Środka trwa już od wielu lat i tym samym zaostrza wzajemne relacje handlowe.
We wrześniu 2010 r. Chiny wprowadziły cła antydumpingowe oraz opłaty wyrównawcze na imporcie mięsa kurcząt z USA na poziomie od 50,3% do 105,4%. W ocenie Chińczyków, amerykański drób sprzedawany był poniżej ceny rynkowej. Cła miały służyć pokryciu różnicy cen drobiu produkowanego w kraju i w importach. Natomiast Amerykanie kwestionowali chińską metodologię, w której dla porównania wartości sprzedaży stosowano „średni koszt produkcji” zamiast cen na rynku amerykańskim. Jednak brak sukcesu w dwustronnych negocjacjach spowodował, że w 2011 r. Amerykanie zgłosili spór na forum WTO. W 2013 r. panel specjalistów WTO stwierdził, że przez nałożenie ceł antydumpingowych Chiny naruszyły zasady handlu międzynarodowego, a przy ustalaniu szkody dla krajowego przemysłu użyły błędnych kalkulacji. W 2014 r. Chiny zmniejszyły cła antydumpingowe do poziomu 46,6-73,8%, jak również cła antysubsydyjne wobec amerykańskich produktów z kurcząt z 30,3% do 4,0%-4,4%.