Ceny kurcząt brojlerów
Tym samym na rynku krajowym obserwowano głębszy, siedmioprocentowy spadek cen. W efekcie cena żywca w kraju wyniosła średnio 3,72 zł/kg w tygodniu 15-21.09.2014, a więc zmniejszyła się o 0,30 zł/kg.
Jak podkreślają analitycy Banku BGŻ są to głębsze spadki niż notowane w ostatnich 5 latach, kiedy to ceny w analogicznym czasie malały przeciętnie o 0,08 zł/kg. Aktualna cena żywca jest także o 9% mniejsza niż przed rokiem.
Duża liczba wstawień
Zniżki cen można przede wszystkim wiązać z dwoma czynnikami. Z jednej strony dynamiczny wzrost wstawień kurcząt brojlerów w lipcu i sierpniu na poziomie 9% i 4% w obrębie roku pozwolił na zwiększenie się produkcji do 76 mln szt.
Niska cena pasz
Z drugiej strony, pasze grower/finisher, będące głównym komponentem kosztów, utrzymują się na relatywnie niskim poziomie 1365 zł/t w lipcu. Widać także decydujący wpływ rynku UE na dynamikę cen żywca w Polsce, co wynika z dużego uzależnienia sprzedaży od zapotrzebowania na rynku UE, gdzie w 2013 r. trafiło 28% krajowej produkcji drobiu.