| Autor: redakcja1

Ceny produktów drobiowych w Polsce (16.05.2021)

Według ekspertów resortu rolnictwa w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2,3% do 6691 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6744 zł/t, a najmniej w północnym – 6392 zł/t.

Ceny produktów drobiowych w Polsce (16.05.2021)
Za to o 0,5% do 4924 zł/t zmniejszyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 5024 zł/t, a najmniej w zachodnim – 4825 zł/t.
 
Także spadek odnotowano o 1,9% w przypadku podudzia z kurczaka, za które uzyskiwano 6441 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6979 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 6393 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 0,6% do 6825 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 8293 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 6208 zł/t.
 
W dniach od 9 do 16 maja 2021 r. doszło do wzrostu cen tuszki indyków patroszonych 73% o 16% do 11167 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 11320 zł/t, a najmniej w południowo zachodnim – 10792 zł/t.
 
Ponadto na wartości zyskały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,4% do 7334 zł/t, skrzydła z kurczaka o 5,3% do 6556 zł/t, filety z piersi kurczaka o 2,4% do 14804 zł/t, nogi z kurczaka o 2,4% do 7276 zł/t, uda z kurczaka o 0,5% do 6808 zł/t, filety z piersi indyka o 6,4% do 18357 zł/t, skrzydła z indyka o 7% do 7641 zł/t, uda z indyka o 3,5% do 12148 zł/t, wątroby z kurczaka o 2,3% do 2870 zł/t, a także wątroby z indyka o 0,5% do 6730 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
 
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
7334
6,4
7634
7281
---
7365
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
6691
-2,3
6392
6744
6588
6558
tuszki indyków patroszonych 73%
11167
16,0
11320
---
---
10792
ćwiartki z kurczaka
4924
-0,5
5014
5024
4984
4825
skrzydła z kurczaka
6556
5,3
6812
6680
5968
6100
filety z piersi kurczaka
14804
2,4
14718
15058
14165
14424
nogi z kurczaka
7276
2,4
6422
7879
7300
6780
podudzia z kurczaka
6441
-1,9
6588
6418
6979
6393
uda z kurczaka
6808
0,5
6507
7005
7534
6110
filety z piersi indyka
18357
6,4
18342
17260
19501
18419
skrzydła z indyka
7641
7,0
7896
7690
7085
7061
uda z indyka
12148
3,5
12164
11420
11743
12601
podudzia z indyka
6825
-0,6
6384
7500
6208
8293
wątroby z kurczaka
2870
2,3
2957
2783
6289
2511
wątroby z indyka
6730
0,5
7832
6660
5891
5361






Tagi:
źródło: