Porównując do średniej unijnej z kwietnia w latach 2009-2013 notowania kurcząt były wyższe o 7%.
W kwietniu bieżącego roku kurczęta podrożały w skali miesiąca w 17 państwach członkowskich, najbardziej w Portugalii, bo o 6% oraz w Bułgarii – o 4%.
Natomiast w ośmiu krajach notowania tuszek patroszonych spadły, przy czym w największym stopniu – o 5%, w Słowenii.
Ceny kurcząt w Polsce wzrosły nieznacznie (o 0,1%) wobec marca i wyniosły 137,4 euro/100 kg. Pozostały jednocześnie najniższe spośród całego ugrupowania wynosząc 71% średniej unijnej.
Najdroższe spośród wszystkich państw Wspólnoty były brojlery w Niemczech i Finlandii, gdzie za 100 kg tego mięsa płacono przeciętnie 265-267 euro.
Jak podała FAMMU/FAPA, czynnikiem wzmacniającym ceny kurcząt na rynku unijnym jest duże zapotrzebowanie na drób oraz na eksport do krajów trzecich.