Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym półroczu 2017 r. przeciętnie za kilogram kurcząt brojlerów płacono 3,24 PLN, czyli o 2,6% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku i o blisko 11% mniej w porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat.
Bieżący rok rozpoczął się od relatywnie niskich cen skupu kurcząt brojlerów. Według notowań MRiRW w styczniu br. średnia cena kilograma żywca drobiowego kształtowała się na poziomie 3,11 PLN. W lutym i marcu br. ceny skupu systematycznie wzrastały, osiągając maksymalną wartość 3,41 PLN/kg w ostatnim tygodniu marca. Warto dodać, że od drugiej połowy marca do końca kwietnia br. ceny skupu kurcząt brojlerów były nieznacznie wyższe w ujęciu rocznym, co związane było między innymi z wystąpieniem w Polsce grypy ptaków.
Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w maju 2017 r. mogliśmy obserwować sezonowy spadek cen, natomiast w czerwcu br. ceny te ponownie wykazywały tendencję wzrostową i w ostatnim tygodniu czerwca średnio kurczęta brojlery skupowano po 3,35 PLN/kg, czyli o 5% drożej niż w ostatnim tygodniu maja br., ale o 2,2% mniej w porównaniu z czerwcem 2016 r.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
Gospodarz.pl