W dniach od 10 do 17 lutego 2014 roku odnotowano spadek cen jaj spożywczych i kur całych w Polsce w ujęciu tygodniowym.
Polska
Cena kurcząt całych (65%) w Polsce w okresie 17-24.02.2014:
-
cena 17.02.2014 – 146,82 euro/100 kg
-
cena 24.02.2014 – 144,70 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%
-
cena w PLN – 602,00 zł/100 kg
Cena jaj konsumpcyjnych (kl. M i L) w Polsce w okresie 17-24.02.2014:
-
cena 17.02.2014 – 125,03 euro/100 kg
-
cena 24.02.2014 – 119,97 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,0%
-
cena PLN – 499,10 zł/100 kg
Unia Europejska
Średnia cena kurcząt całych (65%) w UE w okresie 17-24.02.2014:
-
cena 17.02.2014 – 193,31 euro/100 kg
-
cena 24.02.2014 – 193,23 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – bez zmian
-
cena w PLN – 803,88 zł/100 kg
Średnia cena jaj konsumpcyjnych (kl. M i L) w UE w okresie 17-24.02.2014:
-
cena 17.02.2014 – 129,78 euro/100 kg
-
cena 24.02.2014 – 130,10 euro/100 kg
-
w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
-
cena w PLN – 541,24 zł/100 kg
1 EUR = 4,1602 PLN
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu