Ceny jaj z minimalnego poziomu 27,2 zł/100 szt., jaki obserwowano w okresie od 26 sierpnia do 1 września 2013 roku wzrosły w ciągu trzech tygodni o 8% do poziomu 29,4 zł/100 szt – wynika z indeksu cen jaj Banku BGŻ.
W analizowanym okresie jeszcze wyższe wzrosty cen obserwowano w obrębie jaj przetwórczych. Według danych MRiRW notowania tych jaj wzrosły o 27% w ciągu trzech tygodni i wyniosły w okresie od 16 do 22 września 3596 zł/t.
Niemniej jednak obecny poziom cen jest nadal o 24% niższy wobec roku poprzedniego. Tak niskie ceny odzwierciedlają niekorzystną sytuację obserwowaną na rynku.
Przypomnijmy, iż gwałtowne spadki cen jaj zaobserwowano w II kwartale bieżącego roku na skutek zwiększonej podaży jaj w Unii Europejskiej oraz mniejszej chłonności rynku produktów jajecznych. Sytuacja ta widoczna była także na początku III kwartału.
Przyczyniło się do bardzo niskiej opłacalności i wpłynęło na decyzję większości producentów do zmniejszenia produkcji.
Eksperci Banku BGŻ zaznaczają, iż pierwsze efekty takich działań są widoczne już na rynku. Wydaje się, że razem z sezonowymi czynnikami przełożyło się to na niewielkie odbicie cen.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ, foto:
sxc.hu