Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3322,8
|
-2,4
|
indory
|
5148,6
|
0,0
|
indyczki
|
5011,7
|
0,3
|
kaczki typu brojler
|
4580,9
|
-0,1
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
900,0
|
0,0
|
W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kurcząt typu brojler o 2,4% do 1911,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 0,1% do 4580,9 zł/t. Za to ceny indyczek wzrosły o 0,3% do 5011,7 zł/t, a ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych i indorów pozostały niezmienne i wyniosły odpowiednio 900 zł/t oraz 5148,6 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 2 do 9 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami potaniały o 6,1% do 4745 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5206 zł/t, a najmniej w centralnym – 4677 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, bo o 5,1% do 5605 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6868 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4979 zł/t.
Potaniały również wątroby z kurczaka o 5,1% do 2515 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3682 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2377 zł/t.
Z kolei o 4% spadła cena nogi z kurczaka do 5246 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6368 zł/t, a najniższe - w północnym – 4896 zł/t.
W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem ćwiartki z kurczaka o 2,6% do 3433 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 3528 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim - 3199 zł/t.
0,1-procentową zniżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano 13196 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 13989 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12326 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...