Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3302,6
|
0,8
|
indory
|
4989,9
|
-1,2
|
indyczki
|
4994,8
|
0,4
|
kaczki typu brojler
|
4654,8
|
0,6
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2093,5
|
11,5
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 11,5% do 2093,5 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 0,8% do 3302,6 zł/t, kaczek typu brojler o 0,6% do 4654,8 zł/t, a także indyczek o 0,4% do 4994,8 zł/t. W tym okresie potaniały za to indory o 1,2% do 4989,9 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 27 lutego do 5 marca 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroba z indyka podrożała o 2,1% do 4501 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4703 zł/t, a najmniej w północnym – 4438 zł/t.
Z kolei o 1,8% zwiększyła się cena tuszek indyków patroszonych 73% do 8346 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 8658 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8138 zł/t.
O 0,6% do 13179 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 13761 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 12288 zł/t.
Podrożały również podudzia z kurczaka o 1,4% do 5104 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5800 zł/t, a najtaniej w północnym – 4607 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za filety z piersi indyka, bo o 0,3% do 16193 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 16373 zł/t, a najtaniej w zachodnim - 16057 zł/t.
0,3% zwyżkę odnotowano w przypadku uda z indyka, za które uzyskiwano 9134 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 9271 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8848 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...