Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3220,0
|
0,5
|
indory
|
5317,7
|
0,2
|
indyczki
|
5208,1
|
-1,7
|
kaczki typu brojler
|
4551,0
|
-0,7
|
gęsi tuczone
|
8522,9
|
0,0
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2200,0
|
1,4
|
W okresie od 29 maja do 4 czerwca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,4% do 2200 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 0,5% do 3220 zł/t, indorów o 0,2% do 5317,7 zł/t, a spadły ceny indyczek o 1,7% do 5208,1 zł/t, a także kaczek typu brojler o 0,7 do 4551 zł/t. Za to ceny gęsi tuczonych pozostały niezmienne i wyniosły 8522,9 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z indyka o 2,2% do 4504 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4677 zł/t, a najmniej w centralnym – 4180 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono także za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 1,3% do 8599 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 9106 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8247 zł/t.
Potaniały również ćwiartki z kurczaka o 0,9% do 3444 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5512 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4795 zł/t.
Z kolei o 0,7% spadła cena skrzydła z indyka do 4660 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4961 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4451 zł/t.
O 0,2% do 13267 zł/t zmniejszyły się ceny filety z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14034 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 12068 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...