| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.07.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 23 do 30 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek, indorów i kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.07.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3416,8

-0,3

indory

5302,1

-0,1

indyczki

5158,2

-1,1

kaczki typu brojler

4593,1

1,3

gęsi tuczone

8619,9

0,7

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2241,7

1,7

 

W okresie od 23 do 30 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,7% do 2241,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kaczek typu brojler o 1,3% do 4593,1 zł/t, a także gęsi tuczonych o 0,7% do 8619,9 zł/t. Za to zmalały ceny kurcząt typu brojler o 0,3% do 3416,8 zł/t, indorów o 0,9% do 5362 zł/t oraz indyczek o 1,1% do 5158,2 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,3% do 5994 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6188 zł/t, a najmniej w północnym – 5884 zł/t.

 

Mniej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 3,7% do 4630 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 4921 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 4328 zł/t.

 

Z kolei o 3,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2332 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3780 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2166 zł/t.
 

W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 2,5% do 4549 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4839 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4247 zł/t.
 

O 2,1% do 5334 zł/t zmniejszyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 

Potaniały również podudzia z kurczaka o 1,6% do 5194 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6392 zł/t, a najtaniej w północnym – 4577 zł/t.

 

1,1% zniżek odnotowano w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, za które uzyskiwano 5321 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5252 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8356 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: