Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3204,0
|
0,0
|
indory
|
5211,8
|
0,6
|
indyczki
|
5223,6
|
0,6
|
kaczki typu brojler
|
4484,7
|
-2,4
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
1879,3
|
-11,1
|
W okresie od 15 do 21 maja 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 11,1% do 1879,3 zł/t. Mniejszy spadek odnotowano w przypadku kaczek typu brojler o 2,4% do 4484,7 zł/t. Z kolei notowania indyczek oraz indorów wzrosły odpowiednio o 0,6% do 5223,6 zł/t i 5211,8 zł/t. Za to ceny kurcząt typu brojler pozostały niezmienne i tak jak w zeszłym tygodniu wyniosły 3204 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z indyka o 3,5% do 4666 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4966 zł/t, a najmniej w centralnym – 4110 zł/t.
Potaniały również uda z indyka o 1,7% do 9475 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 10046 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8992 zł/t.
O 1% do 4845 zł/t zmniejszyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 5250 zł/t, a najmniej w centralnym – 4803 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono także za wątroby z kurczaka, bo o 1% do 2497 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3700 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2261 zł/t.
Z kolei o 0,5% spadła cena podudzia z kurczaka do 5189 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6051 zł/t, a najniższe - w północnym – 4414 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...