Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3406,1
|
-0,2
|
indory
|
5148,3
|
1,2
|
indyczki
|
4996,3
|
-0,4
|
kaczki typu brojler
|
4585,0
|
-1,2
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
1911,6
|
-7,4
|
W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 7,4% do 1911,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 1,2% do 4585 zł/t, indyczek o 0,4% do 4996,3 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3406,1 zł/t. Za to cena indorów wzrosła o 1,2% do 5148,3 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 26 marca do2 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki indyków patroszonych 73% podrożały o 12,5% do 9437 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8640 zł/t, a najmniej w północnym – 8482 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za nogi z kurczaka, bo o 4,5% do 5463 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6680 zł/t, a najtaniej w północnym – 4833 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z indyka o 2,4% do 9381 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 9673 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 8771 zł/t.
2,1-procentową zwyżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi kurczaka, za które uzyskiwano 13204 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 13976 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 12468 zł/t.
Z kolei o 1,5% wzrosła cena podudzia z indyka do 4534 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4704 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4215 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...