Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3486,3
|
0,8
|
indory
|
4763,9
|
-1,2
|
indyczki
|
4354,8
|
-1,3
|
kaczki typu brojler
|
4583,7
|
-1,0
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2680,2
|
14,9
|
W okresie od 12 do 18 marca 2018 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 14,9% do 2680,2 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,8% do 3486,3 zł/t. Za to spadły ceny indyczek o 1,3% do 4354,8 zł/t, indorów o 1,2% do 4763,9 zł/t, a także kaczek typu brojler o 1,0% do 4583,7 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z kurczaka o 16,2% do 2654 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 2751 zł/t, a najmniej w północnym – 2450 zł/t.
O 5,3% do 8439 zł/t zwiększyły się ceny tuszki indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 8816 zł/t, a najmniej w centralnym – 8345 zł/t.
1,1% zwyżek odnotowano w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5245 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5987 zł/t, a najtańsze w centralnym – 4850 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za udźce z indyka, bo o 1,1% do 8890 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9677 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8162 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi kurczaka o 0,7% do 14218 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 14565 zł/t, a najmniejsze w północnym – 13884 zł/t.
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% o 0,5% do 5897 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6334 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5602 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...