| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 8 do 15 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.10.2017)
W dniach od 8 do 15 października 2017 r. doszło do wzrostu cen wątroby z kurczaka - o 15,7% do 2704 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 2620 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2511 zł/t.
 
Ponadto, droższe były również tuszki tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,9% do 5664 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 4,8% do 5257 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 1,4% do 3472 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 3,7% do 5401 zł/t, filety z piersi kurczaka - o 0,8% do 13894 zł/t, nogi z kurczaka - o 2,7% do 5387 zł/t oraz uda z indyka - o 0,7% do 8002 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5664
3,9
5832
5344
 
6697
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5257
4,8
5485
5236
5168
5639
tuszki indyków patroszonych 73%
7896
-6,0
8936
7850
 
8858
ćwiartki z kurczaka
3472
1,4
3533
3492
3178
3530
skrzydła z kurczaka
5401
3,7
6674
5148
4828
5618
filety z piersi kurczaka
13894
0,8
13649
13595
13499
14338
nogi z kurczaka
5387
2,7
4902
5955
5361
5239
podudzia z kurczaka
4997
-6,1
4550
4885
6058
5247
uda z kurczaka
5394
-3,1
4192
5894
5182
5700
filety z piersi indyka
16846
-1,4
17147
16369
 
16825
skrzydła z indyka
4897
-3,2
4994
4692
 
5115
uda z indyka
8002
0,7
7903
7635
 
8833
podudzia z indyka
4382
-5,2
4258
4480
 
4636
wątroby z kurczaka
2704
15,7
2575
2620
 
2511
wątroby z indyka
4411
-1,5
3948
4804
 
4933


Tagi:
źródło: