Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3363,0
|
1,8
|
indory
|
5003,1
|
0,3
|
indyczki
|
4991,6
|
-0,1
|
kaczki typu brojler
|
4618,3
|
-0,8
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2003,2
|
-4,3
|
W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 4,3% do 2003,2 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 0,8% do 4618,3 zł/t, a także indyczek o 0,1% do 4991,6 zł/t. W tym okresie podrożały za to kurczęta typu brojler o 1,8% do 3363 zł/t oraz indory o 0,3% do 5003,1 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 5 do 12 marca 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podudzia z kurczaka potaniały o 2,6% do 4974 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5731 zł/t, a najmniej w północnym – 4555 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono za wątrobę z indyka, bo o 2,1% do 4409 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 4762 zł/t, a najtaniej w północnym - 4172 zł/t.
Z kolei o 1,8% zmniejszyła się cena tuszek indyków patroszonych 73% do 8315 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8433 zł/t, a najniższe - w północnym – 8085 zł/t.
Potaniały również podudzia z indyka o 0,5% do 4402 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 4713 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4173 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...