Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3455,0
|
-0,7
|
indory
|
5067,7
|
-0,8
|
indyczki
|
4923,1
|
-0,2
|
kaczki typu brojler
|
4527,4
|
-0,7
|
gęsi tuczone
|
8669,5
|
1,1
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
3042,0
|
7,6
|
W okresie od 24 września do 1 października 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 7,6% do 3042 zł/t oraz gęsi tuczonych o 1,1% do 8669,5 zł/t. Za to zmalały ceny indorów o 0,8% do 5067,7 zł/t, kaczek typu brojler o 0,7% do 4527,4 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,7% do 3455 zł/t, a także indyczek o 0,2% do 4923,1 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z indyka o 7,1% do 4590 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5004 zł/t, a najmniej w północnym – 4324 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 4,2% do 4463 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 4465 zł/t, a najtaniej w północnym – 3913 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z indyka o 2,9% do 7931 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 8664 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 7294 zł/t.
O 0,9% do 5301 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 5721 zł/t, a najmniej w północnym – 4648 zł/t.
Podrożały również filety z piersi indyka o 0,4% do 16902 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17161 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16824 zł/t.
0,3% zwyżek odnotowano w przypadku nogi z kurczaka, za które uzyskiwano 5383 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 5854 zł/t, a najtańsze w północnym – 4902 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...