Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Automat paszowy TR 27 – dla tuczników
2013-08-19 -
INTERMAG CHELAT Zn-14 (chelat nawozowy)
2012-01-15 -
Stół selekcyjny do warzyw i owoców KRUKOWIAK
2012-03-15 -
Przenośniki taśmowe - transport poziomy
2012-10-15 -
FENDT - szyba drzwiowa L zielona
2011-12-13
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (10.12.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 3 do 10 grudnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów, kaczek typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3399,4 |
-0,2 |
indory |
5031,2 |
0,7 |
indyczki |
4781,8 |
-0,6 |
kaczki typu brojler |
4586,8 |
1,2 |
gęsi tuczone |
10215,9 |
-0,4 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2901,0 |
2,4 |
W okresie od 3 do 10 grudnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,4% do 2901 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4586,8 zł/t oraz indorów o 0,7% do 5031,2 zł/t. Za to spadły ceny indyczek o 0,6% do 4781,8 zł/t, gęsi tuczonych o 0,4% do 10215,9 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,2% do 3399,4 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki indyków patroszonych 73% o 11,1% do 9494 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 9328 zł/t, a najmniej w północnym – 8639 zł/t.
O 4% do 4971 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5835 zł/t, a najmniej w północnym – 4451 zł/t.
1,7% zwyżek odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16980 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 17394 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 16394 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 1,7% do 4665 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5144 zł/t, a najtaniej w północnym – 4356 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi kurczaka o 0,3% do 13814 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 14313 zł/t, a najmniejsze w północnym – 13422 zł/t.
Podrożały również wątroby z kurczaka o 2,1% do 2551 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3935 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2351 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...