Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3182
|
0,2
|
indory
|
5770
|
-1,1
|
indyczki
|
5451
|
-1,0
|
kaczki typu brojler
|
4569
|
-1,8
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2659
|
0,2
|
W okresie od 31 grudnia 2018 do 6 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kurcząt typu brojler o 0,2% do 3182 zł/t.
Wzrosły ceny nastapił również wśród kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 0,2% do 2659 zł/t.
Cena spadła w obrębie kaczek typu brojler o 1,8% do 4569 zł/t, indory o 1,1% do 5770 zł/t oraz indyczki o 1,0% do 5451 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 9,9% do 4741 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5100 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4545 zł/t.
Również o 7,9% do 4323 zł/t zwiększyły się nogi z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 6177 zł/t, a najmniej w północnym – 4323 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 5,6% w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3364 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 3411 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 2677 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 4,6% do 9079 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9444 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8620 zł/t.
Podrożały również podudzia z kurczaka o 4,5% do 5064 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5827 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4769 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...