Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3704,2
|
0,6
|
indory
|
4893,4
|
1,8
|
indyczki
|
4595,6
|
1,6
|
kaczki typu brojler
|
4530,4
|
1,4
|
gęsi tuczone |
8210,5 |
0,2 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2207,7
|
-1,9
|
W okresie od 30 lipca do 5 sierpnia 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie indowrów o 1,8% do 4893,4 zł/t.
Wzrosły ceny nastapił również wśród indyczków o 1,6% do 4595,6 zł/t, kaczek typu brojler o 1,4% do 4530,4 zł/t, gęsi tuczone o 0,2% do 8210,5 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,6% do 3704,2 zł/t.
Cena spadła tylko w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,9% do 2207,7 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z kurczaka o 2,9% do 5812 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5907 zł/t, a najmniej w północnym – 5227 zł/t.
O 2,5% do 4766 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 5013 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3625 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 1,3% w przypadku podudziaz kurczaka, za które uzyskiwano 5262 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim– 5416 zł/t, a najtańsze w północnym – 4576 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj, bo o 1,0% do 6228 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 7066 zł/t, a najtaniej w centralnym – 5860 zł/t.
Podrożały również filety z piersi kurczka o 0,4% do 15924 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 16428 zł/t, a najtaniej w centralnym – 15595 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...