Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3177,0
|
0,7
|
indory
|
5720,0
|
0,6
|
indyczki
|
5484,3
|
1,0
|
kaczki typu brojler
|
4640,9
|
0,4
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2635
|
5,0
|
W okresie od 28 stycznia do 03 lutego 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 5,0% do 2635 zł/t.
Wzrost ceny nastapił wśród indyczek o 1,0% do 5484,3 zł/t.
Cena wzrosła również w obrębie kurcząt typu brojler o 0,7% do 3177 zł/t,
O 0,6% zwiekszyła się cena indorów do 5720,0 zł/t.
Cena kaczki typu brojler również wzrosła o 0,4% do 4640,9 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 14,3% do 5884 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 6890 zł/t, a najmniej w centralnym – 5300 zł/t.
Również o 5,2% do 5741 zł/t zwiększyły się ceny nogi z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 6172 zł/t, a najmniej w północnym – 4031 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 4,6% w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5303 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6107 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4326 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 5,1% do 9193 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9859 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8530 zł/t.
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,5% do 4753 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 5128 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4709 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...