Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Folia stretch maszynowa
2011-01-22 -
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Kombajn do ziemniaków Torro 2 x 75 DEWULF
2020-10-07 -
Sterowanie armatek, zegar MT08 - REMSZ
2020-04-24
Ceny drobiu w Polsce (11.09.2016)
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 5 do 11 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kaczek typu brojler, indorów, indyczek, a także gęsi tuczonych.
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
|
|
|
kurczęta typu brojler |
3450,3 |
-1,4 |
indory |
5011,0 |
0,9 |
indyczki |
4666,7 |
0,5 |
kaczki typu brojler |
4752,0 |
4,9 |
gęsi tuczone |
7472,9 |
0,1 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2079,1 |
-2,2 |
W analizowanym czasie podrożały kaczki typu brojler o 4,9% do 4752,0 zł/t, indory o 0,9% do 5011,0 zł/t, indyczki o 0,5% do 4666,7 zł/t oraz gęsi tuczone, których cena wzrosła o 0,1% do 7472,9 zł/t.
Z kolei wśród pozostałego drobiu największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o – 2,2% do 2079,1 zł/t, a także kurcząt typu brojler - o 1,4% do poziomu 3450,3 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach 5 do 11 września 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, można było odnotować wzrost podudzia z indyka 9,3% do 3702 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie północnym - 4220 zł/t, a najmniej w centralnym – 3458 zł/t.
Więcej o 3,3% kosztowały też tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, które wyceniono na 5364 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5837 zł/t, a najniższe - w zachodnim - 5265 zł/t.
W omawianym czasie podrożały również filety z piersi indyka - o 0,9% do 16486 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 16771 zł/t, a najmniej w centralnym – 16351 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydeł z indyka o 0,7% do 4076 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4414 zł/t, a najmniejsze - 3812 zł/t – centralnym.
Ponadto cena za filet z piersi kurczaka wzrosła o 0,6% do 13846 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 14751 zł/t, a najniższe w południowo-wschodnim – 12618 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...